Gelderland: Duurzaamheid en zitcomfort

 

Gelderland in het kort: Echt vakwerk

Kenmerkend voor de design meubelen van Gelderland is de moderne, strakke en eenvoudige vormgeving. De collectie bestaat uit design banken, fauteuils, stoelen, tafels en accessoires. Gelderland meubelen staan voor duurzaamheid, innovatief ontwerp, hoogwaardige kwaliteit en een sterk accent op zitcomfort. Voor Gelderland geen massaproductie: alle meubelen worden ambachtelijk in Nederland vervaardigd door ervaren vakmensen. Ook wordt alleen gebruik gemaakt van kwaliteitsmaterialen.

Bekijk de collectie Gelderland meubelen hieronder of kom naar de showroom van Gilsing Wonen!

Meer over Gelderland

Gelderland geschiedenis

Gelderland is opgericht in 1935 en kent een rijke historie. De oprichter was gecharmeerd van Scandinavisch design en zodoende werd al in een heel vroeg stadium gekozen voor moderne vormgeving en hoekige vormen. Daarnaast werd de basis gelegd voor misschien wel het belangrijkste principe dat tot op de dag van vandaag leidend is: duurzaamheid en zitcomfort. In de vooroorlogse periode hield Gelderland zich voornamelijk bezig met de productie van eenvoudige houten stoelen. Na de oorlog werden deze modellen steeds meer aangepast, maar van een herkenbare Gelderland collectie was nog geen sprake. Vanaf 1952 werden de eerste freelance ontwerpers ingeschakeld en werd steeds meer een strakke, eenvoudige vormgeving toegepast. Met de hechte samenwerking met Jan des Bouvrie, die in 1969 werd opgestart, brak een nieuwe periode aan. Er ontstond een lange rij succesvolle modellen, waaronder de 430, die nog altijd in de Gelderland collectie te vinden is. In de jaren 80 werd een nieuwe manier van stofferen geïntroduceerd, de ‘hoezenmethode’ die ook nog steeds wordt toegepast. Na een ‘uitstapje’ in de jaren 90 naar een wat andere stijl ogen de Gelderland modellen de laatste jaren weer sober en strak. En de zoektocht naar nieuwe, goede ontwerpen zal verdergaan.  

Kenmerkend voor Gelderland: het hoezensysteem

Alle Gelderland zitmeubelen zijn uitgevoerd met het voor het bedrijf specifieke hoezensysteem. De hoezen worden met strips in de romp vastgezet. Hierdoor heeft u de mogelijkheid de hoes van uw meubel te laten reinigen, te verwisselen of te vernieuwen. Het uiterlijk van uw Gelderland bank of fauteuil kan dus steeds weer aangepast worden aan uw smaak. 

Gelderland ontwerpers

De basis voor het succes van Gelderland is in de tweede helft van de vorige eeuw gelegd door ontwerpers Rob Parry, Jan des Bouvrie en Henk Vos. De hechte samenwerking tussen Gelderland en Jan des Bouvrie bestaat vanaf 1969 en heeft veel succesvolle modellen opgeleverd, waaronder de banken 430 en 6511 en fauteuil 5770. Een andere klassieker in de collectie is de Gelderland 4800, ontworpen door Henk Vos. De laatste jaren zijn ook veel nieuwe jonge ontwerpers actief voor Gelderland, waaronder Stefan Steenkist, Roderick Vos, Bertjan Pot en Scholten&Baijings. Zij zorgen voor verschillende benaderingen van de kenmerkende sobere en strakke vormgeving.

Bekende Gelderland meubelen: 4800, 6511, 430

Gelderland heeft een lange lijst met bekende ontwerpen. Bijvoorbeeld model 4800, dat opvalt door zijn fraaie vorm en in het oog springende poten. Deze tijdloze serie bestaat uit verschillende elementen, zoals banken, hoeken en loveseat. Ook bankenserie 6511 bestaat uit diverse elementen die u naar wens kunt samenstellen. Kenmerkend voor deze modellen is het strakke en eenvoudige ontwerp. Dé Gelderland klassieker is de 430, het eerste ontwerp van Jan des Bouvrie voor Gelderland. 

Gelderland modellen en materialen: hoge kwaliteit

Voor de bekleding van uw meubel heeft Gelderland een eigen selectie van mooie stoffen en leersoorten. Ook heeft u keuze uit de stofcollecties van onder andere Kvadrat en De Ploeg. Gelderland kiest niet voor massaproductie maar voor ambachtelijke fabricage. Alle banken en fauteuils worden met de hand gemaakt door ervaren vakmensen. Massief hout, schuim, staal, stof, leer: Gelderland gebruikt alleen kwaliteitsmaterialen en houdt de hele productie in eigen hand.  

Copyright Gilsing Wonen 2018