Kunst bij Gilsing Wonen

Bij Gilsing Wonen is werk van verschillende kunstenaars uit de regio te zien en te koop. Momenteel presenteren wij het werk van Jan van den Berg, Jan KindJacqueline Leijenaar, Marion SchipperRainer Tillmann, Ad Verstijnen en Simon Woudwijk. Meer informatie over hun werk en werkwijze en een overzicht van de werken die in onze winkel te zien zijn vindt u hieronder. Kom vooral ook eens langs in onze showroom om de schilderijen, beelden en meer te bekijken! 

Meer over de kunstenaars

Jan van den Berg

 

Jacqueline Leijenaar

 

Ad Verstijnen

Jan van den Berg schildert gebeurtenissen, associatieve beelden opgebouwd aan de hand van ervaringen, belevingen en emoties. Hij brengt de figuratie, vaak menselijke gestalten, tot aan de grens van abstractie zodat beelden ontstaan die een mate van onbepaaldheid vertonen. Gezichten worden niet ingevuld, de personen blijven rudimentair en de kleurharmonieëën domineren. Ze vormen het aanknopingspunt voor zowel kunstenaar als toeschouwer om tot eigen interpretatie over te gaan. Een zeker optimisme doortrekt zijn recente werken die wat betreft kleurstellingen minder somber zijn dan voorheen. De voorstellingen zijn open in die zin, dat het ieder vrij staat om een verhaal te bedenken dat bij de compositie of opstelling van gedaanten zou passen. Het schilderachtige, deels uitgesproken handschrift wordt in hoge mate door de emotionaliteit van de situatie bepaald, vaak tegelijkertijd expressief en ingetogen. Motief en vormen ontstaan uit de synthese van het schilderen met expressieve bewegingen en de werking van de kleur. De remmende functie van figuratieve vormen wordt doorbroken door een verzelfstandiging van deze elementen.

Jan van den Berg

 

Jacqueline Leijenaar

Na jaren enthousiast getekend en geschilderd te hebben naar model, groeide mijn nieuwsgierigheid om andere materialen te onderzoeken. Ik ben mij toen gaan bekwamen in beeldhouwen en boetseren om van twee naar driedimensionaal te kunnen gaan werken. Mijn manier van werken is intuïtief, tijdens het proces ontstaan nieuwe ideeën, welke weer richting bieden om verder mee te experimenteren. Mijn inspiratie haal ik uit kunst, fotografie, mode, architectuur en de natuur. Zo is ook het idee ontstaan voor keramiek aan de muur, ieder werk is uniek. Met dezelfde techniek heb ik ook kleiner werk gemaakt voor op een sokkel.

Vrij recent ben ik gefascineerd geraakt door porseleinklei. Het porselein is, nadat ik het uitgerold heb, als het ware een blanco vel papier wat zich leent voor diverse technieken. Voor het eerst heb ik hier het  figuratieve  thema los gelaten en gekozen voor een vaste basisvorm.

 

Ad Verstijnen werd geboren in 1946 te Arnhem en volgde daar zijn middelbare schoolopleiding. Vervolgens studeerde hij aan de Academie voor beeldende en bouwende Kunsten te Tilburg. Vanaf 1973 exposeert hij regelmatig in diverse Nederlandse en buitenlandse galerieën en beurzen. 

Zijn recente werk wordt gekarakteriseerd door een krachtig handschrift en een sterk sprekend kleurgebruik. In de loop der tijd ontwikkelde hij eigen methodes en technieken. De jeugdtekeningen van zijn kinderen zijn vaak een bron van inspiratie geweest. Hij schildert de directe leefwereld van het kind, kind met poes, met fiets, met vis, vogeltje, met bal. Al deze afbeeldingen symboliseren de vrijheid, vrijheid in spel. Men ziet een duidelijke verwantschap met de felle kleuren en de expressie van de Internationale Cobra groep. Ad is voortdurend bezig met vernieuwend werk te maken. Echter wel met het behoud van zijn zo karakteristieke eigen stijl. Een ‘Verstijnen’ haal je er direct uit! 

In 1985 kreeg hij de Internationale Staatsprijs voor Maritieme Schilderkunst van België en in 1990 het Laureaat van de Academie te Antwerpen. In het najaar van 2003 nam hij deel aan de Olympische Sport & Art Contest Athene 2004.

Simon Vinkenoog karakteriseerde het werk van Verstijnen met het woord 'ongekend'.

Ad Verstijnen

www.janvandenberg.eu   www.jacquelinesart.nl   www.adverstijnen.nl

Simon Woudwijk

 

Rainer Tillmann

 

Maurice Kummer

Simon Woudwijk

De kunstenaar Simon Woudwijk neemt (creatieve) processen die bij de maker leiden tot het ontstaan van kunstwerken tot onderwerp. Waarbij ook de materie verf zelf, naast gebruiksartikel, een zelfstandig beeldend element is. De plaats van de kunst in de 'werkelijkheid', referentiekader en context zijn dan in het werk van deze kunstenaar kernbegrippen. Voor de verbeelding van deze zaken neemt hij zijn eigen werk als uitgangspunt. (Bronzen) beelden worden foto’s, foto’s worden schilderijen, het wiel (als symbool van tijd, eeuwigheid, dynamiek en doorgaande beweging) loopt als een rode draad door al deze verbeeldingen. Afgeleiden van het één vindt men in het ander terug waarbij constant verandering en aanpassing, verdieping plaatsvindt.

 

Rainer Tillmann laat zich voor zijn schilderijen door het licht inspireren. Hij schildert wolken en brengt de wonderen van de hemel in onze triviale wereld. Op zijn kleurintensieve gestoffeerde beeldobjecten toont hij geen fotorealisme maar laat hij de ziel
meedansen bij het binnendringen van de lichtobservaties. Zijn werken stralen, tonen enorme dieptewerking.

Rainer Tillmann

In 2011 vult hij zijn oeuvre aan met zwevende wolkenbeelden die zich op fotovoorbeeld
oriënteren. Door de schilderachtige kant de werkelijkheid te laten manipuleren vervreemdt hij hierbij niet van zijn visie op de transcendentie van zijn gekleurde beeldobjecten en laat hij het formaat van zijn werk zorgen voor een intensieve aanwezigheid. Beide invalshoeken hebben ondanks de verschillen in afbeelding eenzelfde conceptionele gelijkenis.

 

Maurice Kummer (1972) werd als Oostenrijker geboren in het zuiden van Nederland. Hij woont nu in Giesbeek in Gelderland, waar hij werkt als schrijver en kunstschilder. Maurice Kummer studeerde cum laude af in Taal- en Cultuurstudies. Verder is hij autodidact.

In zijn werk onthult Maurice Kummer door te verhullen en omgekeerd. Voor hem zijn kunst en literatuur een erotisch spel. Kummers schilderijen kenmerken zich door gewaagde thema's, een verzorgde grafische stijl en uitdagend kleurgebruik. De persoonlijkheid en leefwereld van zijn modellen inspireren hem bij de vertaling van visuele realiteit naar kunstwerk. In die zin zijn Kummers schilderijen vaak portretten van de ziel. Ze laten sterke, zelfbewuste vrouwen zien.

Maurice Kummer

www.woudwijk.nl   www.rainer-tillmann.de   www.mauricekummer.nl

Marion Schipper
 

Marion SchipperMarion Schipper is autodidact en maakt abstract expressieve schilderijen. Ze exposeert regelmatig en is genomineerd voor de Nationale Kunstdagen in Amsterdam (2011) en in Ahoy Rotterdam (8 en 9 november 2014)
Haar werk kenmerkt zich door een dikke laag verf die aangebracht wordt op het doek. Daarbij maakt ze gebruik van veel kleuren. Haar intuïtie is de drijfveer waarmee ze werkt, het resultaat hiervan is het ontstaan van abstracte schilderijen.
Er staat nooit vast wat er zal ontstaan op het doek, het wordt vooraf niet bedacht. Gaandeweg gebeurt er van alles met de materialen die ze gebruikt in combinatie met haar techniek. In het algemeen werkt ze niet of nauwelijks met kwasten, maar met schildersmessen en haar handen. Het is heel intuïtief werk, daarom zo speciaal. 
Door het proces dat aangegaan wordt met het witte doek, het gebruik van veel kleuren en het aanbrengen van de verf in diverse lagen ontstaan haar (vaak grote) schilderijen. Haar schilderijen kenmerken zich door kracht, kleur, vorm, structuur en dynamiek. Met haar schilderijen laat ze een stuk dynamiek zien die tevens zichtbaar is in de maatschappij, het gaat maar door…
Door haar schilderijen communiceert ze met de ander, de toeschouwer, de liefhebber, over haar interpretatie van wat er om haar heen gebeurt. De wereld om haar heen; heel bijzonder, vol beweging, diepgaand, verschillend, dynamisch, krachtig en veel meer waar allerlei woorden voor bedacht kunnen worden. Ze laat het zien in haar schilderijen en de toeschouwer mag er, als die dat wil, woorden aan geven.
Het unieke eindresultaat van het proces dat ze met het witte doek en de vele kleuren en lagen verf aangaat laat ze graag zien.

www.marion-schipper.nl

Copyright Gilsing Wonen 2018