Art Zevenaar bij Gilsing Wonen
11 t/m 13 september

Art Zevenaar 2015 staat in het thema van het “Liemers portret” uit de Peter Stuyvesant Grafiecollectie.  Tevens vindt u bij Gilsing Wonen, in aansluiting op het festival ‘Gemaakt in Gelderland’, een meubelpresentatie van 3 beroemde Gelderse meubelfabrikanten Arco, Gelderland en Dutch Originals.

Van 1920 tot 1960 had Turmac (later BAT) een fabriek in Zevenaar. Hier produceerde men onder meer het sigarettenmerk Peter Stuyvesant. Directeur Alexander Orlow begon in 1960 met het opbouwen van een kunstcollectie die uitgroeide tot de ‘Peter Stuyvesant collectie’. Hij hing revolutionaire, abstracte schilderijen op in de werkplaatsen met de bedoeling het monotone karakter van fabriekshallen te doorbreken en de werklust van arbeiders te stimuleren.

Op uitnodiging van Orlow ontwikkelden bekende kunstenaars in de jaren 1980 en 2000 een geheel unieke grafiekcollectie waar het ‘’Liemers portret’’ onderdeel van uitmaakt.

Naast het ‘’Liemers portret’’ presenteert Gilsing Wonen aan de hand van foto’s en affiches een historisch overzicht van de activiteiten van Turmac en BAT in Zevenaar. Turmac besteedde veel aandacht aan de verpakking en de reclame, onder meer te zien aan bijzondere sigarettendozen in oosterse stijl. Saillant detail: Het pand van Gilsing Wonen aan de Edisonstraat werd tot 1970 door Turmac gebruikt als werkplaats en opslagplaats van tabaksbalen.

U bent van harte welkom!

Bezoekadres:
Edisonstraat 12
6902 PK Zevenaar
Telefoon: 0316-526985

Copyright Gilsing Wonen 2017